به تقل از سایت www.iras.ir

 

با سلام و احترام مدتی است که سایت خبرگزاری آن موسسه، فراخوان همایشی تحت عنوان همایش بین‌المللی قره‌باغ را در دستور کار خود قرار داده است. اصولاً برپایی همایش و بررسی یک موضوع خاص مانند همایش علمی قره‌باغ عملی بسیار پسندیده و شایع است زیرا اعتقاد داریم در سایه هم اندیشی و تعامل است که ملت‌ها و دول می‌توانند به نتایج مثبت، صلح و آرامش برسند. اما آنچه ما را وادار به نقد این همایش نمود، نوع برگزاری و رئوس مباحث مطرح شده در فراخوان این همایش است که بسیار قابل تامل و تعجب بوده و این شائبه را مطرح می‌سازد که برگزاری چنین همایشی هدفی غیر را دنبال می‌کند. سوال نخستی که در اذهان ایجاد می‌گردد این است که، آیا آران نیوز یک خبرگزاری وابسته به جمهوری اسلامی ایران است؟ یا یک خبرگزاری مربوط به دستگاه تبلیغاتی جمهوری آذربایجان؟ زیرا برگزاری چنین همایشی در کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران که همواره نقش بی‌طرفی و میانجی‌گری در حل منازعه قره‌باغ از خود نشان داده تامل برانگیز است. از طرفی نادیده گرفتن، تحرکات اخیر مقامات جمهوری آذربایجان مانند، برگزاری کنفرانس تجزیه طلبانه تحت عنوان «سرنوشت آذربایجان جنوبی» در باکو، جعل و سند سازی تاریخی و فرهنگی ایران، روابط تنگاتنگ اقتصادی، اطلاعاتی و نظامی با رژیم صهیونیستی و آمریکا، ترویج تفکر پان ترکیسم که ضدیت مستقیم با منافع ملی کشورمان دارد، جای سوالات بسیاری را در خصوص بی‌طرفی آن موسسه در قبال مسائل داخلی و قفقاز باقی می‌گذارد، که امیدواریم جهت شفاف ساختن افکار عمومی پاسخ‌هایی معقول بر آن وجود داشته باشد.

مورد دیگر در خصوص اهداف برگزاری همایش است که هدف از برگزاری را ایجاد فضای هم اندیشی برای صاحب نظران ایرانی، قفقازی و بین‌المللی و تبیین علمی حقایق تاریخی قره‌باغ عنوان نموده‌اید. سوال اول اینکه آیا معنای صاحب نظران ایرانی، قفقازی، بین‌المللی و کل قفقاز و بین‌الملل از نظر شما و به تعریف مسولین آن موسسه همان اتحادیه آزاد سازی قره‌باغ جمهوری آذربایجان است؟ چگونه می‌شود بدون در نظر گرفتن نظرات یک طرف درگیر (کارشناسان ارمنی و دیگر کارشناسان قفقازی و بین‌المللی) فضای هم اندیشی ایجاد کرد؟ چگونه می‌شود در یک کشور بی‌طرف و میانجی چنین همایشی برگزار کرد ولی از کارشناسان، تاریخ‌دانان و نخبگان کشور میزبان به جز چند دانشگاه آن هم فقط در سطح استانی استفاده نکرد؟ و آن را همایشی علمی نامید؟ این طرز برگزاری همایش چقدر می‌تواند در تبیین علمی حقایق تاریخی قره‌باغ منطبق باشد؟

اشکال بعدی در خصوص هدف دیگر همایش که بازشناسی عملکرد ایران در منازعه قره‌باغ است مطرح می‌شود. مگر غیر از این است که دولت‌های ادواری جمهوری اسلامی ایران همواره سعی کرده‌اند نقش میانجی‌گری و برقراری موازنه منطقه‌ای در این منازعه داشته باشند؟ بازشناسی عملکرد ایران را از چه دریچه‌ای بررسی می‌کنید؟ از دریچه سیاسی سازی یک همایش به اصطلاح علمی آن هم در حوزه یک کشور بی‌طرف و میانجی؟ جای بسی تعجب است که چگونه در جهت منافع کشوری همایش برگزار می‌کنید که رئیس‌جمهور برگزیده ملت و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی کشور جناب آقای دکتر حسن روحانی از این جمهوری به عنوان خطر امنیتی یاد می‌کند؟ آیا برگزاری چنین همایشی برای منافع یک کشور بیگانه و جعلی که با نام غصبی آذربایجان ایران موجودیت یافته و هیچ گاه اهداف الحاق گرایانه خود را پنهان نمی‌سازد و سالانه میلیون‌ها دلار هزینه صرف وارونه جلوه دادن حقایق تاریخی ایران و ایرانی می‌نماید جایز است؟آیا برگزاری همایش به نفع کشوری که در کتب درسی مدارس آن مملو از مطالب غیر واقع و ضد ایرانی است پسندیده است؟ آیا برگزاری همایش برای کشوری که اعضاء گروهک منافقین که نمایندگان آنها در تاریخ ۵ بهمن ۱۳۸۹ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی آینس از دولت جمهوری آذربایجان به خاطر مجوز اقامت در باکو تشکر نمودند، توجیه پذیر است؟ آیا کشوری که اجازه می‌دهد یک ضد انقلاب و کلاه بردار فراری (اژدر تقی زاده) از رسانه ملی‌اش به مردم و دولت ایران توهین و افترا بزند شایسته چنین همایشی است؟ آیا کشوری که کوچکترین مولفه‌های عرف و دیپلماتیک در رابطه با حسن همجواری کشورها مانند جلوگیری از فعالیت گروه‌های مختلف علیه کشورهای همسایه و جلوگیری از حضور دشمنان کشور همسایه در مرزهای مشترک را رعایت نمی‌کند سزاوار چنین همایشی است ؟ آیا صرف هزینه از بیت‌المال و دعوت از اندیشمندان و صاحب نظران کشوری که با وقاحت تمام جعل فرهنگ و هنر ایرانی را نشانه گرفته (ثبت ساز تار و تخریب سنگ نوشته‌های مقبره شاعر شهیر ایرانی نظامی گنجوی) شایسته است؟ آیا بررسی نقطه نظرات و دیدگاه باصطلاح نخبگان جمهوری آذربایجان در خصوص منازعه قره‌باغ که تاب تحمل یک رمان تاریخی، آن هم از یکی از بزرگترین نویسندگان کشور خود (اکرم آیلسلی نویسنده رمان رویاهای سنگی) را ندارند و برای جان او جایزه تعیین می‌کنند و کتاب‌هایش را می‌سوزانند، عقلایی است؟

مورد دیگری که از مدیریت محترم خبرگزاری و موسسه آران در خواست می‌گردد تا به صورت شفاف به آن پاسخ دهند این است که هدف از نقش آموزه‌های شیعی (بسیج مردمی، جهاد و شهادت) در آزاد سازی قره‌باغ چیست؟ و اصولا چه سیاستی در چنین همایشی دنبال می‌شود؟ مگر روشن نیست که چنین گفتاری با سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قفقاز جنوبی به شدت منافات دارد؟ مگر سیاست‌خارجی جمهوری اسلامی ایران عدم جنگ افروزی، برقراری صلح و میانجی‌گری در مناقشه قره‌باغ نیست؟ و اصولا مطرح کردن مباحث دینی و مذهبی در مورد کشوری که به بهانه مقابله با ارتجاع، ارزش‌های شیعی را ریشه کن و وهابیت را در منطقه گسترش داده و شیعیان آذری را به اتهام بی‌اساس ارتباط با ایران محاکمه و به حبس‌های طولانی مدت محکوم می‌کند چه توجیهی دارد؟ آیا به تصور مدیریت محترم آن موسسه اصولا کشوری که در حاشیه مسابقات آواز اروپا (یوروویژن)، میزبانی هم جنس‌گرایان را می‌پذیرد توانایی درک آموزه‌های شیعی که به آن اشاره می‌کنید را داراست؟ و آیا اصولا مدیران آن موسسه به این امر اندیشیده‌اند که برگزاری چنین همایشی چه نتایجی در بر خواهد داشت؟ و آیا به جز افزایش و تشدید دشمنی‌ها و کینه ورزی‌ها ثمره دیگری خواهد داشت؟ از سوی دیگر همایشی در قبال کشوری دوست و همسایه برگزار می‌کنید که دولت و مردمانش در طول تاریخ هیچ گاه در ضدیت با کشورمان ایران نبوده و دولت و مردمانش همواره در جهت ایجاد و توسعه یک رابطه دو طرفه و توام با احترام گام برداشته‌اند. آیا تاکنون سابقه داشته است که ارمنیان خود را تافته جدا بافته پنداشته و چنین گستاخانه به فرهنگ و تاریخ ایران تاخته باشند؟ آیا تا به حال نگاهی به لیست و اسامی ارمنیانی که در طول هشت سال جنگ تحمیلی در کنار برداران مسلمان خود و برای سر بلندی میهن عزیزمان جنگیدند و شهید شدند انداخته‌اید؟ آنها همگی از نسل‌های همان ارمنیان مهاجر از ارمنستان محسوب می‌گردند که شما مردمانش را کفار و مسئله قره‌باغ را جنگ اسلام و مسیحیت می‌نامید. آیا بر اقدامات و اصلاحات صورت گرفته از سوی ارمنیان مهاجر از ارمنستان در همان شهر تبریز که حوزه فعالیت شماست واقفید؟ آیا معمار ساختمان شهرداری تبریز را می‌شناسید؟ آیا با طراح و سازنده خیابان امام خمینی تبریز، باغ گلستان و تالار فرهنگ تبریز آشنایی دارید؟ بنیانگذار اولین سینمای تبریز را چه؟ تا به حال نام‌های لئون گریگوریان، روبن گریگوریان، آودیس اوهانجانیان، لوریس چکناوریان، ساموئل خاچیکیان و.... را شنیده‌اید؟

در انتها خواهشمندیم به سوالات مطرح شده در متن نامه پاسخ فرمایید تا خدایی ناکرده این شائبه ایجاد نگردد که شما و ارگان مربوطه سعی در بحران سازی در خصوص منازعه قره باغ، خدشه دار نمودن رابطه حسنه ایران و ارمنستان و پرچم دار جریان پان ترکیسم و دنباله رو تحریکات مقامات جمهوری آذربایجان هستید زیرا ادامه این روش و اطلاع رسانی‌های ناصحیح و غرض ورزانه برخلاف اهداف و منافع کشور عزیزمان ایران و صلح در منطقه می‌باشد.

موسسه ترجمه و تحقیق هور