مصاحبهٔ اسقف اعظم سیپان کاشجيان پیشوای مذهبی ارامنه اصفهان و جنوب ایران با مجلهٔ روشنا:

«ایران مأمن و آشیانه ادیان و تمدن هاست».

 

 

سال هاست رسانه های خارجی تصویری مخدوش از حقوق و برخورداریهای پیروان ادیان توحیدی مذاهب و اقوام  در ایران ترسیم میکنند که در کنار هجمه های حقوق بشری در این زمینه حقایق ساری در ایران را متأثر ساخته به انزوا  می کشاند. در این شرایط انعکاس واقعیات جاری از زیست این جامعه به روایت نمایندگان روحانی و نخبگان ایشان  می تواند پرده این ابهامات را کنار زده حقایق را بازنمایی کند در همین راستا مصاحبه پیش رو با اسقف اعظم سیپان  کاشچیان خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب به عنوان نماینده یکی از پرشمارترین پیروان ادیان توحیدی یعنی مسیحیان  ارمنی در ایران ترتیب داده شده که مشروح آن در ادامه تقدیم مخاطبان محترم می گردد.

 

* اشاره؛

آقای سیپان کا شجیان دو دوره است  که به عنوان رهبر دینی هموطنان ارمنی در  اصفهان و جنوب در کشورمان حضور دارد.  و حدود هشت سال در جایگاه خلیفه ارامنه  اصفهان به خدمت مشغول است. وی با  جائليقيه حوزه سیلیسی در «آنتیلیاس»  (لبنان) در ارتباط است و مقام اسقف اعظمی  را از دست «جانلیق آرام اول رهبر ارامنه»  حوزه سیلیسی دریافت کرده است. 

 

  • شما نزدیک به یک دهه است که در جایگاه خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب در کشور  ایران حضور دارید در طول این مدت ایران و  اصفهان را چگونه دیده اید؟

 

قبل از هر چیز خدمت شما عزیزان عرض  خیر مقدم دارم و ایام میلاد حضرت مسیح و سال نو میلادی را تبریک عرض میکنم ما  از مقر خلیفه گری ارامنه اصفهان و جنوب  ایران واقع در کلیسای وانک در خدمت شما  هستیم و از دفتر هیئت دینی خلیفه گری  چند کلمه ای را خدمتتان عرض می کنیم.  به عقیده من ایران در نقطه ای از نقشه  جغرافیایی قرار گرفته که مهم ترین ادیان  تمدن ها و فرهنگ ها در آن شکل گرفته اند.  فراموش نکنیم ایران عزیز ما از دیرباز مهد و  زادگاه ادیان و تمدنهای باستان بوده است.  زیبایی و ارزش ایران در آن است که امروز هم  مامن و آشیانه ادیان و تمدن هایی است که  در چهارگوشه این سرزمین زاده شده اند. سند  آن هم این است که امروز شاهدیم مردمی  با ادیان تمدن ها، فرهنگ ها و زبان های  مختلف در ایران برادرانه و با احترام در کنار  یکدیگر زندگی می کنند. در این میان اصفهان  همچون نگین گران بهایی است که در مرکز  ایران واقع شده و سال ها به عنوان پایتخت  ایران نقش و جایگاه ویژه ای داشته است.  اگر چه بعدها تهران به عنوان پایتخت به  شکوفایی رسید اما اصفهان همچنان شکوه  و ارزش خود را حفظ کرده است. 

 

  • در طی دو دوره خدمت خود در ایران وضعیت کلیساها را از لحاظ استقلال مدیریت  و تامین بودجه برای حفظ یا مرمت آنها را  چگونه ارزیابی می کنید؟ 

 

در خصوص وضعیت کلیساهای ایران  بیشتر می خواهم روی کلیساهای تحت پوشش  خلیفه گری خودمان تمرکز کنم اگر بخواهم  فقط در مورد کلیساهای محله جلفا»  روستای «فریدن»، منطقه چهار محال تا  سواحل خلیج فارس صحبت کنم باید بگویم  در این منطقه ۱۳ کلیسا داریم و اگر بخواهیم  همه کلیساها را برشماریم، بیش از ۲۰ کلیسا  خواهند بود. با توجه به این مسئله جمهوری  اسلامی ایران به عنوان یک کشور اسلامی  می تواند الگویی مثال زدنی برای دیگر کشورها  باشد. متاسفانه برخی دولت های بیگانه  سیاست تبلیغاتی غلطی را علیه ایران در پیش  گرفته اند و می گویند کلیساهای مسیحیان در  ایران آزاد و مستقل نیستند. من به عنوان  پیشوای دینی ارامنه حوزه اصفهان، بهتر از  هر کسی میتوانم نسبت به وضعیت مناسب  کلیساهای منطقه مان گواهی دهم امروز من  به عنوان رهبر خلیفه گری ارامنه اصفهان اعلام  می کنم به کمک کشیشان هیئت امنای کلیسا  و شورای دینی خلیفه گری هر آیین و مراسمی  را که بخواهیم می توانیم برگزار کنیم. اگر این  آزادی و استقلال نیست، پس بفرمایید مفهوم  آزادی و استقلال چیست ؟! متشکرم 

 

  • اما با این وجود شاهد هجمه های حقوق بشری علیه ایران به ویژه اتهامات شما در این زمینه چیست؟  عدم رعایت حقوق شهروندی پیروان ادیان  و مذاهب هستیم به نظر شما دلیل این امر  چیست؟ 

 

در پاسخ به سوال اول باید بگویم تا زمانی  که ایران بدخواه و دشمن خارجی دارد همه  این دشمنان تلاش میکنند چهره زیبای  واقعی ایران را تحریف کرده و آن را مخدوش  و به جلوه دهند. در اینجا میخواهم تاکید  کنم این دشمنان خارجی برای تحریف  وجهه ایران از دو سلاح | حربه | بهره می گیرند:

اول، مسئله دین و بحث ایینهای  مذهبی کلیسایی است. دوم، حقوق بشر.  این دو، مسائل بسیار حساسی هستند که  به راحتی میتوانند افکار عمومی جهان را  علیه ملت و دولت ایران تحریک کنند. نظر  و پیشنهاد من برای مقابله با این پدیده آن  است که ما می دانیم بخش اعظم رسانه ها  در دست دشمنان ایران است. دشمنان  به وسیله همین رسانه ها تبلیغات دروغ و  تحریف واقعیات را اشاعه می دهند. حقیقت  در رسانه های خارجی نیست حقیقت در  رسانه های داخلی ایران است. بنابراین  رسانه های ایرانی به عنوان ابزار انتشار  حقایق باید در دور دست ترین نقاط جهان  هم در دسترس مردم قرار بگیرد و همه  مردم جهان با چشم و گوش خود حقیقت  را ببینند و بشنوند به این ترتیب حقیقت آشکار و دروغ ها برملا می گردد.

 

  • نکته قابل تامل سکوت همین به اصطلاح محافل حقوق بشری در برابر جنایات انسانی در فلسطین و لبنان است که در ایام اخیر با  شدیدترین حالت در حال رخ دادن است. نظر  شما در این زمینه چیست؟

 

من در موعظه هایم هم به این موضوع  اشاره کرده ام چیزهایی میبینیم و اتفاقاتی  شاهد هستیم که زبان قادر به بیان احساسات  نیست. میتوانم بگویم این کشتار و قتل عام  غیرانسانی که در حال انجام است. هیچ کشور  خارجی نسبت به آن واکنشی نشان نداد  هر کسی که خود را انسان می داند. در مقابل دادید.  این جنایات نمی تواند سکوت کند. بنابراین  من میخواهم با طرح یک سؤال پاسخ  شما را بدهم در کتاب مقدس ما آمده است  که خداوند انسان را شبیه خودش آفریده  حال من از همه کسانی که سکوت کرده اند.  به خصوص ملت های غربی می پرسم، آیا هنوز  هم چهره خدا را در وجود خود می بینند؟ 

 

  • رویکرد مسیحیان ارمنی نسبت به جنایات صهیونیست ها چیست؟ 

 

من به عنوان مسئول جامعه ارامنه  تحت پوشش خلیفه گری اصفهان درباره  رویکرد خلیفه گری خودمان می توانم  صحبت کنم کشتارهایی که از سال ها قبل  در فلسطین آغاز شده و هنوز هم ادامه  دارد و بعد هم علیه ملت لبنان صورت گرفت.  ما در فرصتهای مختلف، بارها در رسانه ها  حضور پیدا کرده به صورت زبانی و عملی و  همچنین با بیانیه های کتبی، خشم خود را  نسبت به این کشتارها و جنایات ضدبشری  ابراز داشته ایم. تأکید میکنم این صرفاً  نظر و اظهارات شخصی من نبوده، بلکه  نظر همه اعضای خلیفه گری روحانیون  کشیشان مسئولان و مردم جامعه ارامنه  اصفهان است. 

 

  • در پایان اگر نکته و سخن ناگفته ای دارید. بفرمایید؟

 

در درجه اول مایلم به عنوان خلیفه  ارامنه اصفهان مراتب قدردانی و ارادت خود  را نسبت به جمهوری اسلامی ایران و همه  مسئولان نظام از رهبر انقلاب اسلامی مان  گرفته تا مسئولان و مدیران رده پایین  کشور به خاطر همکاری ها حمایت ها و  کمک هایشان اعلام کنم در درجه دوم و  در پایان مصاحبه از صمیم قلب برای میهن  عزیزمان ایران و مردمش برای جمهوری  اسلامی ایران و همه خدمتگزاران نظام و  برای همه همسایگان خواهران و برادران  ایرانی مان دعا میکنم و از خدا می خواهم  ایران روز به روز امن تر با ثبات تر و قوی تر  گردد ایران روز به روز در منطقه قدرتمندتر  شود و مردم به کمک آزادی که دارند. هر روز  در راه پیشرفت بیشتر گام بردارند. 

 

  • با تشکر از فرصتی که در اختیار روشنا قرار دادید.

 

این مصاحبه به زبان ارمنی صورت گرفته و ترجمه آن  توسط گروه ترجمه ، روشنا منتشر می گردد.